Oletko valmis pieniin nopeisiin muutoksiin?

15.00 Lari Karreinen 0 Comments

Entä jos saisimme tietää onnistumisesta viikon tai parin kuukauden sisällä, eikä vasta vuosiraportoinnin yhteydessä? Eric Riesin suositun Lean startup-kirjan nopean kehittämisen malli on levinnyt myös voittoa tavoittelemattomaan toimintaan. 

 

Tavoitteena on tehdä mahdollisimman nopeasti minikokeilu, jolla kokeillaan mitataan toimivuutta. Kun mahdollisimman varhaisessa saadaan tietää mikä toimii, vältetään turhaa työtä.
Minulle (ja muillekin) suurin oivallus oli se, että olennaista tässä on vähentää kokeiluista oppimiseen kuluvaa aikaa niin lyhyeksi kuin mahdollista. Lean for nonprofits -malli patistaa hyvin nopeaan kehittämisen ja kokeilujen aikataulun kirittämiseen lyhentämällä kokeilun, oppimisen ja uuden version tekemiseen kuluvaa aikaa.

1. Idea

Suunnittele kokeiluversio, jossa asiakkaan tai käyttäjän kannalta tärkein ominaisuus toimii. Kokeiluversio saa olla puutteellinen, kunhan sen kokeilusta saadaan jatkokehittelyyn tarvittava tieto. Älä siis perusta työryhmää miettimään puoleksi vuotta vaan rakenna mahdollisimman nopeasti. Kokeilun (minimum viable product) rakentamisesta teknisempi kuvaus:

2. Kokeile

Oppiminen tapahtuu vasta kun suunnittelupöydältä siirrytään toteutukseen monimutkaisessa maailmassa. Silloin huomataan asioita, joita ei olisi osattu arvata. Ensimmäinen kokeilu saa olla pieni. Worldreaderin ensimmäinen kokeilu oli lahjoittaa 16 Kindle -lukulaitetta ghanalaisille koululaisille, jotta nähdään lisääkö se heidän lukemistaan. Lukeminen kyllä kiinnosti, mutta oppilaat hajottivat lukulaitteet istumalla niiden päällä. 16 lukulaitteen menetys oli pieni hinta nopeasta oppimisesta ja nyt Worldreaderin sähköisillä kirjoilla on satoja tuhansia käyttäjiä.
Worldreaderin esimerkistä esityksessäni:


3. Mittaa

Tietoa voi kerätä haastattelemalla käyttäjiä, keräämällä tilastoja tai tekemällä A/B-testausta. Mittaus tai arviointi ei ole raportointia varten, vaan tiedonkeruuta. Vaikeus on mitata oikeita asioita, jotta niiden perusteella voi tehdä johtopäätöksiä.

4. Analysoi tietoa

Mikä toimi? Miksi se toimi? Miten voisimme tehdä sitä enemmän, jopa runsaasti? Mikä oli palvelun tai tuotteen tärkein ominaisuus, joka teki siitä toimivan?

5. Opi nopeasti

Mitä pitää tehdä, jotta onnistuisimme vielä paremmin? Miten voimme skaalata pienen kokeilun onnistumisia laajemmin? Mitä muutamme seuraavaan kokeiluun? Tavoitteena on jatkuva kokeilujen ja parantamisen sarja, jossa oppiminen ja ymmärrys syvenee kerta kerralta. Mitä nopeammin kokeilu saadaan arvioitua ja aloitettua uusi, sitä nopeammin opitaan.

Työskentele viisaammin, älä kovemmin

Lean-ajattelun syvä ydin on oppivan organisaation luominen. Lean tai lean startup/for nonprofits -malli ei ole ensisijaisesti tuotannon tehostamista, vaan jatkuvaa oppimista. Jatkuva oppiminen vähentää turhaa työtä, joten tuloksena voi olla myös tehostumista.

Tarvitaan paljon epävarmuuden sietokykyä. Alussa pitää sietää epävarmuutta ja uskaltaa laittaa puolivalmis kokeilu tarjolle. Toimiiko se? Pystynkö toteuttamaan sen, kun sitä ei olekaan suunniteltu loppuun saakka? Ja kestää epäonnistuminen, kun suunniteltu ei toimikaan. Siitä pitäisi toipua nopeasti, jotta jaksaa kokeilla yhä uudestaan.

Lean for nonprofits -mallin käyttö voi jopa muuttaa organisaation rakennetta, kun joudutaan jatkuvasti kysymään mitä pitäisi tehdä entistä paremman onnistumisen eteen.

Perinteisessä toiminnansuunnittelusyklissä arviointi on kerran vuodessa ja se tehdään usein ulkoista rahoittajaa varten. Nopeat kokeilut haastavat myös johtamisen: kuinka arjen keskellä pystyy vapauttamaan voimavaroja kokeiluihin, johtamaan muutosta ja valmentamaan ihmisiä muutoksessa.

Olemme Punaisen Ristin nuorten kanssa kehittäneet toimintaa nopein kokeiluin, ja se on ollut sekä innostavaa, vaikeaa että tehokas keino saada myös paikallistoimijat mukaan. Soste-risteilyllä esittelin tuloksia:



Osaksi kokeilua päätyi myös 100 osallistujan vuosikokouksessa suunnitellut nopeat toimenpiteet. Kuinka monta kertaa olet ollut työpajoissa, joissa pyöritellään samoja ongelmia vuodesta toiseen ja mitään ei tapahtdu? Tässä on ehkä yksi isoimpia havaintoja homman toimivuudesta vapaaehtoistoiminnassa: kun tehdään riittävän pieniä konkreettisia suunnitelmia lyhyelle aikavälille, ne myös toteutuvat!

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.