Millaista palautetta kannattaa kerätä vapaaehtoisjohtamisesta?
Törmäsin eräässä skype-palaverissa kysymykseen, millaisia palautekyselyitä vapaaehtoisjohtamisesta on, joita voisi käyttää oman johtamisen kehittämiseen. Löysin uudestaan 10 askelta parempaan vapaaehtoistoimintaa -kirjaan tekemäni ryhmänvetäjän palautekyselyn, jonka versiota käytin Luonto-Liiton leireillä:Susan J. Ellis on jälleen kirjoittanut napakan näkemyksen, mitä asioita toiminnasta kannattaa kysyä vapaaehtoiselta. Tässä sovellettuna muutamia kysymyksiä:
- Oletko saanut mielekkäitä tehtäviää? Mikä tekisi niistä vielä mielekkäämpiä?
- Mistä toiminnassasi on kaikkein eniten hyötyä tehtävämme/avunsaajien kannalta?
- Oletko toimiessasi huomannut uusia tehtäviä, joihin tarvittaisiin vapaaehtoisia?
- Mitä palautetta olet kuullut toiminnassasi autettavilta, jonka haluaisit kertoa eteenpäin?
- Ovatko työntekijät pyytäneet sinulta neuvoa mistään asiasta? Jos, niin miten neuvoosi suhtauduttiin?
- Miten sinua voitaisiin tukea tekemään tehtäväsi paremmin?
- Mitä taitoja sinulla on, joita haluaisit käyttää toiminnassamme, mutta jota ei ole vielä osattu huomioida?
- Minkä asioiden olet huomannut tai kuullut autettaviltamme eniten auttaneen heitä?
- Mistä olet huomannut toimintasi olleen hyödyllistä? Mitkä asiat tai merkit kertovat siitä?
- Saavutimmeko yhdessä asettamamme tavoitteet tälle vuodelle? Mistä tiedät sen? Ovatko tavoitteemme oikeita?
Johtamisarvioinneissa suosittu menetelmä on 360 asteen arviointi, jossa johtaja saa palautteen esihenkilöltään, vertaisiltaan ja alaisiltaan. Vapaaehtoisjohtajalle tämä voi tarkoittaa, että palaute tulee puheenjohtajalta tai toiminnanjohtajalta, kollegoilta ja vapaaehtoisilta. Tämä tuo hyvää materiaalia valmentavaan johtamiseen ja johtajana kehittymiseen.
Olen palannut omiin 360 aseen palauteraportteihini vielä usein jälkikäteenkin, vaikka parhaimmillaan ne ovat tuoreina, toistettuina riittävän usein ja läpikäytynä valmentajan kanssa. Kysymykset tosin eivät olleet parhaat mahdolliset vapaaehtoisjohtajan työkenttää ajatellen. Menetelmälle on myös kritiikkinsä ja prosessi kannattaa suunnitella huolella. Jos harkitset 360 asteen arviointia, niin lue Nonprofit Quarterlyn artikkeli aiheesta.
Millaisia hyviä vapaaehtoisjohtajan johtamisesta palautetta antavia kyselyitä on? Miten on onnistuttu vaikkapa hallituksessa keräämään palautetta omasta työskentelystä ja ottamaan siitä opiksi?
Lisäys: Aiheesta käynnistyi twitter-keskustelu. Tutkija minussa herää. Kylläpä kiinnostaisi päästä näkemään millaisia muutoksia Ensi- ja turvakotien liiton kyselyssä ilmenee neljän vuoden aikana kansalaistoiminnasta, johtamisesta, motivoinnista ja tuesta.
0 kommenttia:
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.