Johda tunteita niin saat vapaaehtoisia ja lahjoittajia

11.06 Lari Karreinen 0 Comments


”Tulevaisuudessa tulevat pärjäämään söpöt ja hyvin brändätyt järjestöt, joilla omavarainhankinta on kunnossa ja jotka tarjoavat kiinnostavaa toimintaa. Näkyvissä on, että julkinen rahoitus vähenee huomattavasti, mikä aiheuttaa suuria paineita järjestöille omaan varainkeruuseen. Toiminnasta haetaan pysyvyyden ja jatkuvuuden sijasta erityisesti mahdollisuutta vaikuttaa itseä kiinnostaviin asioihin. Yhä suurempi merkitys sekä rahoituksen että toimijoiden saamiseksi tulee olemaan yhdistysten sekä vapaan kansalaistoiminnan imago, kyky markkinoida itseä ja vedota ihmisten tunteisiin.” Järjestöjen tulevaisuus 2022 KSL opintokeskus
Osallistuin viime keskiviikkona Kepan vapaaehtoiset varainkeruussa -tilaisuuteen, jossa puhututti varainhankinnan käytännön järjestelyjen lisäksi miten vapaaehtoiset saa sitoutumaan varainhankintaan. Oli vaikuttavaa miten erilaisilla mielikuvituksellisilla ja perinteisillä keinoilla on onnistuttu varainhankinnassa. Lisää vinkkejä keinoihin löytyy muuten Mistä rahat toimintaan -oppaasta.

Kuulimme miten Naisten pankilla varainkeruutempaukset ovat innostuneiden vapaaehtoisten itsensä suunnittelemia. Esimerkiksi kävele naiselle ammatti -tapahtuma on lähtenyt vapaaehtoisista itsestään. Kaksi kärpästä samalla iskulla: innostus ja lahjoitukset?

Motivoi antamalla tavoite, vapaat kädet sen toteutukseen ja tarvittaessa tukea matkalle

Naisten pankin toiminta perustuu luottamukseen, että vapaaehtoiset tietävät mitä tekevät. Tämä on testi jokaiselle vapaaehtoisen johtajalle: kuinka pitkälle luotat vapaaehtoisiisi? Kummasta puhut, mahdollisuuksista vai riskeistä ja epäonnistumisista? Annatko vapaaehtoisille vapaat kädet toteutukseen ja tarvittaessa tuulta purjeisiin?

Työntekijöiden ja luottamusjohdon on vain osoitettava luottamustaan tukemalla, mikä ei aina ole helppoa. Kuinka usein olet kuullut hallituksessa uuden idean jälkeen "joo, ja..." eikä "tossa on se ongelma..."?

Luottamus on mahdollistava tekijä, jolla pääsee jo pitkälle sitouttamisessa. Entä kun se ei riitä? Yhä useampi vapaaehtoisia ja lahjoituksia onnistuneesti saanut yhteisö on ryhtynyt hyödyntämään John C. Maxwellin lakia: "Jos haluat pyytää käsiä, on ensin kosketettava sydämiä."

Tunne liikuttaa ihmisiä. Kirjaimellisesti.

Johtamalla tunteita, johdat vapaaehtoisia ja saat lahjoituksia
Kerro avunsaajien kokemuksista tai yhteisestä unelmasta jota tavoittelette.  Viesti tuloksista, joita on saavutettu. Lahjoitus annetaan asialle, johon uskotaan. Toimintaan, joka tuottaa tuloksia. Todellinen lahjoituskohde on avunsaaja ja organisaatio siinä välissä on vain mahdollistamassa tämän. Anna toimijoiden ja avunsaajien loistaa ja jätä organisaatiosi taustalle.

Entä sitten, jos ei ole pörröisiä eläimiä tai söpöjä lapsia? Tässä on mainio esimerkki miten arkisestakin asiasta, kuten käsien pesusta, saa merkityksellisen:


Siksi pitää löytää tarina ja luoda viesti, joka koskettaa tunteita. Usein tämä tarina on jo olemassa. Se vain odottaa kirjoittamista:
”Omalta kantilta kyse varsin pitkäaikaiseen ”vertsu-uraan” [vertaistukiohjaaja] olivat juuri läheiset – kaikenlaiset ihmiset -, joiden kanssa jaoimme samoja kokemuksia ja huolia, itkimme ja nauroimme, etsimme vastauksia, haimme apua, lohdutimme ja arjessa jaksoimme välillä kuka milläkin konstilla, mutta lähes kaikki me selvisimme. Etelän syli, syömishäiriöisten vertaistukivetäjän kertomus

Avunsaajien omat kokemukset ovat yksi vahvimpia tarinoita. Ratkaisun avain voi siis jo olla käsissäsi. Urheiluseuran  viestintäoppaassakin todetaan: kerro ensin talkoiden tavoite ja vasta sitten jaa tehtävät. Etsi siis tunne ja johda sillä.

Sopivan tunteen etsimiseen ja vapaaehtoisten innostamiseen saat lisää käytännön työkaluja Innosta vapaaehtoiset varainhankintaan -brunssilla 10.2.2015. Mukana myös varainhankinnan asiantuntija Salla Saarinen Radical Soulista. Tule mukaan!

0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.