Kuusi pehmeää potkua tilaisuuksien vuorovaikutukseen
Ehkä merkittävin tekijä toimivassa yhdistyksessä on hyvä henki. Oli kyse sitten nykyisten toimijoiden innostamisesta, uusien saamisesta tai toiminnan järjestämisestä. Hyvän hengen vallitessa asiat sujuvat, vaikka kaikki ei menisikään parhaiden käytäntöjen mukaan.Hyvää ilmapiiriä rakennetaan puheilla ja teoilla pitkäjänteisesti. Anna pieni myönteinen palaute ja seuraa vaikutuksia. (On muuten todella kannustavaa huomata, miten moni näitä lukee.;)
Vierailevana valmentajana hyvää henkeä en voi kenellekään tuoda, mutta osallistujia voin virittää myönteiseen ilmapiiriin. Tässä on kuusi pientä voimaannuttavaa vuorovaikutusharjoitusta, joilla kuka tahansa voi erilaisissa tilaisuuksissa ja tapaamisissa tukea hyvän, jopa voimaannuttavan vuorovaikutuksen syntyä.
Mikä on ollut paras kokemuksesi?
Aloita tapahtuma pyytämällä osallistujia jakamaan pareittain paras kokemuksensa kyseisen yhteisön toiminnasta. Jos joku osallistuja on uusi, niin häntä voi pyytää jakamaan jonkin itselleen erityisen hyvän kokemuksen. Vetäjällä on hyvä tilaisuus nauttia havainnoimalla ihmisten reaktioita keskustelujen aikana.
Hyvinvointikierros
Aloita kokous lyhyellä kierroksella (alle minuutti per osallistuja) mikä on mennyt hyvin tai onnistunut sitten viime tapaamisen. Vaihtoehtoisesti voi myös kertoa, mitä arvostaa muissa.
Mitä ainutlaatuisuutta arvostan tässä henkilössä?
Kun tapaat ihmisen, mieti mitä ihmeellistä tai ainutlaatuista hänessä on. Kiinnostu siitä, kysy lisää ja kuuntele.
Kehulaput
Vanha kunnon kehulappu toimii aina, oli kyse sitten työ- tai harrastusyhteisöstä. Kiinnittäkää jokaisen osallistujan selkään hänen nimellään varustettu lappu, johon kukin käy kirjoittamassa mistä erityisesti haluaa kiittää tai arvostaa tätä henkilöä.
Huomaa, mistä toinen on innostunut
Arvostusta voi osoittaa kiinnostumalla toisen asioista ja jakamalla juuri siitä asiasta, mistä hän on innostunut.
Keille kaikille olen kiitollinen, että olen täällä tänään?
Mieti hetken ihmisiä, jotka ovat mahdollistaneet olemisesi täällä tänään. Keille kaikille voin olla kiitollinen siitä, että pääsin tänään tänne? Lyhyen oman pohdinnan jälkeen jakakaa pareittain tai ryhmässä. Millaisia tuntemuksia heräsi?
Tämä harjoitus juontaa juurensa bantu-kielen sanaan ubuntu, joka tarkoittaa sekä inhimillisyyttä muille sekä kiitollisuutta siitä, että olen se mikä olen muiden ihmisten vaikutuksesta.
Ubuntu-käyttöjärjestelmän tekijöillä on oma ubuntu-päivä 20. marraskuuta, jolloin kiitetään kaikkia järjestelmän tekoon osallistuneita.
Milloin teillä on vastaava päivä?
0 kommenttia:
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.