Omien uskomusten ylittäminen - matkalla kohti valmentavaa johtajuutta

21.29 Lari Karreinen 0 Comments


Olen havainnut monen vapaaehtoisjohtajan ennemmin tekevän itse kuin osallistavan muita tekemään kanssaan. Kun se vaan on niin paljon helpompaa tehdä itse kuin pyytää muita mukaan. Saan itsenikin kiinni tästä ajatuksesta aina silloin tällöin.

Meillä jokaisella on tällaisia uskomuksia itsestämme tai muista. Jokin on mahdotonta, onnistuu aina tai ei voi onnistua. Uskomukset pohjautuvat kokemuksiimme ja vaikuttavat toimintaamme rajaten tai mahdollistaen sitä.

Uskoin pitkään, ettei Luonto-Liitossa voi järjestää talviretkeä ilman lämmitettyjä sisätiloja. En ollut itse sellaista saanut järjestettyä. Sitten muutama aktiivi sellaisen järjesti onnistuneesti. Mukana oli melkein kymmenen osallistujaa ja talviretkestä on tullut perinne ja erittäin suosittu. Onneksi eivät olleet kysyneet ajatuksiani. Näin pääsin itsekin mukaan ja jopa järjestämään niitä.

Kuinka muuttaa uskomusten aiheuttamia esteitä itsellä tai muilla?

1. Uskomusten muuttaminen alkaa valinnasta
Mieti millaiset uskomukset ohjaavat toimintaasi. Havainnoi, tunnista ja nimeä niitä. Jos haluat kehittää johtajuuttasi, valitse siihen liittyvä uskomus.

"Minun on tehtävä kaikki itse, jotta hommat tulisivat tehdyksi. Sitäpaitsi, on helpompi tehdä itse kuin pyytää toisia mukaan ja opastaa heitä."

2. Arvioidaan uskomusten vaikutus
Listaa tai piirrä miellekartta uskomuksen hyödyistä ja haitoista. Ohjaa mieli pohtimaan haittoja, vaikka se tuntuukin ikävältä. Se vahvistaa uskomuksesta luopumisen mielekkyyttä.

Hyödyt: Saan tehdä juuri niin kuin itse haluan ja saan näköistäni jälkeä. Opin kaikenlaista ja osaaminen karttuu.

Haitat: Hommat kasaantuvat. Saan tehdä kaiken yksin. Passivoin muut. Tekemällä aina itseni näköistä karkotan ne, jotka haluaisivat jotain muuta.

3. Uskomusten vaikutusten maksimointi
Suurentele ja liioittele haittoja äärimmilleen. Luo mielikuva tulevaisuudesta, jossa uskomus haittaa toimintaasi mahdollisimman paljon. Tällä havainnollistetaan uskomusten haitat ja uhkakuvat.

Teen ihan kaiken itse. Kaikki odottavat että minä teen, koska olen niin aina tehnyt. Kukaan muu ei ole oppinut hoitamaan rutiineja. Saan järjestöburnoutin. Kaikki muut häipyvät järjestöstä. Koko yhdistys lakkautetaan. Yhdistyksen tuhoaminen saa minutkin tuskastumaan ja minusta tulee ikuisesti järjestöjä lamauttava valittaja ja syyttelijä.

4. Korvaavan uskomuksen ankkurointi
Kun kielteisen uskomuksen epämukavuus on riittävän suuri, tulee tarve saada jotain uutta tilalle. Motivaatio saadaan myönteisistä asioista, jotka liittyvät korvaavan uskomuksen hyviin puoliin. Muotoile uusi uskomus lauseeksi ja laita se näkyville. Tai tee siitä runo, maalaus, kännykän tervehdysviesti tai muu hyviä mielikuvia aktivoiva muistutus. Mielikuvatyöskentelyllä vahvistetaan uutta uskomusta ja sen tuleminen luontaiseksi toimintatavaksi voi kestää kauan.

"Minun on tehtävä kaikki itse, jotta hommat tulisivat tehdyksi. Sitäpaitsi, on helpompi tehdä itse kuin pyytää toisia mukaan ja opastaa heitä."

Voin pyytää muita mukaan ja jakaa tekemistä, koska yhdessä tekeminen on hauskinta järjestöissä. Harjoittelemalla muiden ohjaamista sekä antamalla muille tilaa tehdä itsensä näköistä, löydän asioista uusia puolia ja avaan mieltäni näkemään niitä. Voin oppia itsekin ja löytää taas hauskuuden.
Mikä parasta, voin vetää villasukat jalkaan, istua keinutuolissa kaakaokupin kanssa ja katsella kun uusi sukupolvi jatkaa ja kehittää toimintaa. Saan lisää vapaa-aikaa tehdä jotain muuta.

Uskomusten muuttaminen kuulostaa näin kirjoitettuna helpolta ja suoraviivaiselta, mitä se todellisuudessa ei ole. Se on mutkikasta, täynnä takapakkeja ja joskus yllätyksiä.

Esimerkillä voi olla yhteyksiä todellisuuteen, tai sitten ei. Jos tykkäsit, jätä viesti.

Uskomusten muuttamisen prosessin löysin Marjo-Riitta Ristikankaan ja Vesa Ristikankaan kirjasta Valmentava johtajuus. Kirjan käsitteitä avataan myös Oscar Bastenin opinnäytetyössä.


0 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.