Vapaaehtoisjohtajien kirjavinkit

22.08 Lari Karreinen 3 Comments

Lupasin järjestötutulleni listata kirjallisuutta yhdistyksen johtamiseen, joten tässä tulee. Olen myös päivittänyt aikaisempaa yleistä kirjavinkkilistaa vapaaehtoistoiminnan kehittämisestä.

Oman johtajuuden kehittäminen puheenjohtajana tai työntekijänä

Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta.
John C. Maxwell
Maxwell kuten Druckerkin on hankkinut oppinsa rapakon takana seurakuntien vapaaehtoistoiminnan johtajana. Kirja keskittyy johtajan henkilökohtaisen toiminnan tasolle. Perusasiat kuten oman esimerkin näyttäminen, muiden valtuuttaminen ja voimauttaminen, sydänten koskettaminen ennen kuin pyytää käsiä avuksi, saavat jatkoksi myös johtajien kouluttamisen lain. Seuraajien kouluttaminen on yhteenlaskua, mutta johtajien kouluttaminen on kasvua kertolaskulla. Tämä on hyvä pitää mielessä vapaaehtoistoiminnan organisoinnissakin."Et voi sytyttää tulta ennen kuin se palaa omassa sydämessäsi" Referaatti kaikista 21:stä laista.

Urheilun seitsemän totuuttajohtamisen reseptit. Pekka Palmunen, Tapani Frantsi
Urheiluseurajohtamisen erikoispiirre on kilpailun ja menestyksen jatkuvaan mittaamiseen liittyvä dynamiikka. Tulokset konkretisoituvat aivan eri tavalla ja eri intohimon asteilla voitetuissa tai hävityissä otteluissa kuin vaikkapa hyväntekeväisyysjärjestöissä. Kirjoittajat kuvaavat elävästi  luottamushenkilöiden ja palkattujen välisiä jännitteitä ja turhautumisia. Yhteishengen ja motivaation nostattaminen on kuvattu hyvin ja johtamisessa niin valmentaminen kuin strategian luomisen jarrutus sekä muutosvastarinta. Pienet testit antavat ajattelemisen aihetta ja pidempään järjestötoiminnassa olleet löytävät sivuilta varmasti tuttuja tilanteita.





Yhdistyksen toiminnan johtaminen:

Johda yhdistyksesi menestykseen, Puheenjohtajan käsikirja. Kari Loimu
Pitkän kouluttaja- ja järjestökokemuksen omaavan taitajan vahva perusteos puheenjohtajille ja järjestötoiminnan kehittäjille. Näkökulma on yhdistystason puheenjohtajan- ja hallituksen tehtävissä ja toiminnassa.Erityistä plussaa kehittämisnäkökulmasta, jossa on käyty läpi hallitusta yhteisönä, toiminnan suunnittelua osallistavin menetelmin sekä erilaisia yhdistysten perustilanteita.

Vihreän yhdistystoimijan opas, Lasse Miettinen, Olli Raimo
Tämä on toinen käsikirja, joka jokaisen yhdistyksen kannattaa hankkia kirjastoonsa myös sihteerin ja taloudenhoitajan tueksi. Teos painottuu enemmän yhdistyshallintoon, perinteisempään yhdistyksen vuosisyklin toiminnan- ja taloudensuunnitteluun. Tästä on tullut uudistettu painos 2013.

Miten johdan? Yhdistystoimijan johtamisopas, Anne Iivonen, OK-opintokeskus
Opas ilmestyi hyvin samaan aikaan kuin oma oppaamme ja on yllättävän samankaltainen. Muutosjohtamisen tiivis osuus on tässä sellainen, mitä muualla ei ole. Näkökulma on enemmän isompien järjestöjen ja liittojen tasolle.

The Orange Book of Change Professional Chapter Edition
Engineers Without Borders Canada
Insinöörimäisestä tarkkuudesta huolimatta helposti luettava ja käytännönläheinen käsikirja kaikesta olennaisesta: tehtäväjaosta, aikaisempien presidenttien neuvot hyvään johtamiseen, hyvän tiimin rakentamiseen ja valmentamiseen. Tällainen pitäisi tulla jokaiselle ison järjestön yhdistysten uusille puheenjohtajille.


Yhdistystoiminnan kehittäjälle


The New Breed: Understanding and Equipping the 21st Century Volunteer, Jonathan R Mckee
McKeen teos on kaikille uudenlaisen vapaaehtoistoiminnan johtajille ehdoton. Miten tehtävänanto voidaan tehtä voimauttavasti -osio on oivaltava, samoin motivaation ja tavoitteiden hyödyntäminen vapaaehtoistoiminnan johtamisessa. Olen kirjoittanut siitä jo peruskirjalistassa.

Vapaaehtoistyö kehittyy.
Laimio Anne, Välimäki Sari, Keski-Suomen sosiaaliturvayhdistys
Suomalaisessa alan kirjallisuudessa parhaimpia esityksiä keskeisistä vapaaehtoiskentän muutoksista ja niihin vastaamisesta kauniisti taitettuna. Käsittelee mm. motiiveja ja sitoutumista, tehtäväkuvauksien ja vapaaehtoisten polun tekemistä, vapaaehtoistoiminnan peruskoulutusta ja perehdyttämistä, ohjausta seurantaa, arviointia ja kiittämistä. Kirjasta kannattaa mm. hyödyntää valmiit harjoitukset vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen osallistavin menetelmin.

Sinun täytyy astua johtoon, Opas vapaaehtoisten johtamiseen 
Eliisa Alatalo
Sisältää Kari Loimun, Sampo Villasen, Jaana laitinen-Pesolan, Niko Peltokankaan ja Eliisa Alatalon artikkeleja vapaaehtoisten johtamiseen. Perusasioiden lisäksi tämä kannattaa lukea Niko Peltokankaan järjestöprosessien kartoittamisen takia niissä yhdistyksissä, joissa halutaan kehittää hyvin toimivaa entistä paremmaksi. Kari Loimun artikkelin ongelmanratkaisuvinkit ovat taattua Loimua: palatkaa perusasioihin, tavoitelkaa pieniä voittoja, hankkikaa uutta tietoa ja vaihtakaa uusia ihmisiä tilalle.

Työkalukirja järjestötyöhön, Nyyti ry
Nimensä mukaisesti työkalukirja sisältää monia käyttökelpoisia osallistavia menetelmiä toiminnansuunnitteluun. Uusien jäsenten vastaanottamisesta on kirjoitettu opiskelijajärjestöjen näkökulmasta, mutta se on sovellettavissa hyvin muihinkin. Kirjan timantti on vanhan toimijan testamentti "vaikka nyt poistunkin aktiivitoiminnasta, se tarkoittaa että minuun saa ottaa yhteyttä asioissa xx..."


Voittoa tavoittelemattoman organisaation johtaminen: käytäntö ja periaatteet. Peter Drucker
Kirjoittaja on klassikko tai guru johtamisen alalla ja hänen järjestötaustansa on seurakuntien vapaaehtoisjohtaminen Yhdysvalloissa. Tässä käsitellään niin johtokunnan vaativienkin jäsenten sitouttamista, suunnitelmien ja muutosjohtamisen läpiviemistä kuin varainhankintaa. Ehdottomia perusteoksia. Jussi Kari on kirjoittanut tästä arvion hyvejohtajuus-blogissa.

Piirijärjestön toiminnan kehittämisen työskentelymalli
Aaro Harju

Viisikohtaisen mallin vaiheet ovat tavoitteen määrittäminen, nykytilan arviointi, toiminta-ajatuksen määrittäminen ja vision tekeminen, strategian kirjoittaminen sekä roolien ja arvioinnin päättäminen. Keskeiset vaiheet on kuvattu kysymyksillä ja sopivan ulkopuolisen fasilitaattorin avulla tästä voi saada pienemmällekin piiriyhdistykselle sopivan kokoisen kehittämisprojektin.

J.K. Mitä kirjaa sinä suosittelisit vapaaehtoistoiminnan johtajalle?

3 kommenttia:

  1. Minä suosittelen viime vuonna ilmestynyttä Vapaaehtoistoiminta kehittyy -kirjasta. Kirja perustuu vahvasti kokemukselliseen oppimiseen vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeessa (Versova). Kirjoitimme sen yhteistyössä työparini Sari Välimäen kanssa. Terveisin, Anne Laimio

    VastaaPoista
  2. Olin kuullut tästä teoksesta mutten nytpä tuli hetki tutustua siihen ja täytyy sanoa, etä on alan suomalaisen kirjallisuuden kärkeä. Ja vielä kauniisti taitettu. Laittaisin tämän kehittämisteoksiin, koska esittelee menetelmiä fasilitoida vapaaehtoistoiminnan kehittämistä. Ja johtamisnäkökulma tulee hyvin esille.

    Täytyy vielä lukea ajan kanssa tarkemmin: http://www.kssotu.fi/versova/media/Vapehttoim_KEHITTYY.pdf

    VastaaPoista
  3. Ja lisäsin sen listaan, kiitos Anne! Muita hyviä vinkkejä?

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.