Kirjavinkkejä vapaaehtoistoimijoille: perusteokset
Kaikki alkoi siitä, kun työtoverini Maria Halonen lainasi minulle Helen Littlen kirjanVolunteers, How to Get Them, How to Keep Them. Olin vaikuttunut. Helen Little oli koonnut vastauksen moniin ongelmiin ja tehnyt aivan samoja havaintoja kuin minä ja moni muu vapaaehtoistoiminnan kanssa puuhasteleva. Tehtävien on oltava selkeästi määriteltyjä, on rekrytoitava oikeat ihmiset ja johdetava heitä.
Näkökulma on ammattimaisempaan vapaaehtoistoiminnan organisointiin keskittyvä. Siksi perusyhdistystoimijan näkökulmasta pieni puute on, ettei ryhmätoiminnasta kirjoiteta mitään. Littlen kirja oli tärkeänä lähteenä kun aloimme Marian kanssa kirjoittaa 10 askelta parempaan vapaaehtoistoimintaan (Visio 2010 )
Lari Karreinen, Maria Halonen, Meri Tennilä (toim.)
Maria Halosen kanssa kirjoittamani ja Meri Tennilän toimittama kirja sisältää perusasiat vapaaehtoistehtävien paketoinnista, motivoinnista, rekrytoinnista, osaamisen siirtämisestä, palautteenannosta, ryhmätoiminnasta sekä johtamisesta. Omasta mielestäni parasta kirjassa ovat Kaisa Lekan kuvat, joissa hän onnistuu tiivistämään ja kuvaamaan villakoiran ytimen. :)
Olen ollut iloisesti yllättynyt miten hyvää palautetta olemme saaneet ja kuinka monen järjestön hyllystä kirjamme löytyykään. Animalia-lehdestä löytyy arvostelu kirjastamme.
Muista kotimaisista perusteoksista ehdoton on Kari Loimun Yhdistystoiminnan käsikirja. Vaikka se keskittyykin yhdistyksen hallintoon, on siinä mukana myös painavaa asiaa johtamisesta ja vapaaehtoistoiminnan kehittämisestä.
Kirjaprojektin aikana tuli vastaan myös muutamia muita hyviä opuksia. Nämä ovat enemmän ammattimaisen vapaaehtoisorganisaation näkökulmasta kirjoitetttuja, mutta kyllä meikäläinen täysin vapaaehtoispohjalta toimiva yhdistyskin hyötyy näistä:
Vapaaehtoistyön johtaminen
Salla Kuuluvainen
Vapaaehtoisjohtamisen perusteoksia, joka jatkaa siitä mihin 10 askelta jää, laajentaen näkökulmaa strategisemmalle tasolle.
Onnistunut vapaaehtoistoiminta
Kierrätyskeskus
Loistava opas vapaaehtoistoiminnan ammattimaiseen organisointiin työyhteisöissä, kuten kierrätyskeskuksessa.
The New Breed: Understanding and Equipping the 21st Century Volunteer
Jonathan R Mckee
Paras teos uuden vapaaehtoistoiminnan johtamisesta ja organisoinnista jos haluaa syventää tietämystään 10 askelta parempaan vapaaehtoistoimintaan -oppaan pohjalta. Rekrytoinnista, motivoinnista, virtuaalisista vapaaehtoisista ja johtamisesta aina hankalien tapausten käsittelyyn.
Turn Your Organisation Into A Volunteer Magnet
Andy Fryar, Rob Jackson ja Fraser Dyer
Kirjoittajat ovat hienosti yhdistäneet perusasioista kertomisen elävien esimerkkitapausten kautta. Mukana on motivointia, tehtävien suunnittelua ja vapaaehtoisten pitämistä mukana. Esimerkit ovat mm. Iso-Britanniasta ja Australiasta. Kiitos tekijöille, että tämä on kaikkien saatavilla.
Litteracy Volunteer Value Added Toolkit
Community Literacy of Ontario
Tätä 186 sivun järkälettä voisi hyvin kutsua kattavaksi tiiliskivikäsikirjaksi ammattimaiseen vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen tai organisointiin. Opas lähtee organisaatioon sopivien vapaaehtoistehtävien suunnittelusta, rekrytoinnista, markkinoinnista, tehtäväkuvausten kirjoittamisesta jne.
Best Practices in Volunteer Management: An Action Planning Guide for Small and Rural Nonprofit Organisations
Jennifer Allis, Canada Volunteerism Iniative
Toinen kanadalainen 126 sivun opas vapaaehtoiskoordinaattoreille ja yhdistystoimijoille käsittää 10 kohdan kehitysohjelman aina vapaaehtoisten arvostamisesta koordinointitaitoihin, riskienhallintaan, tehtävien suunnitteluun, koulutukseen ja sitouttamiseen. Käytännönläheinen ja kannustavasti kirjoitettu manuaali, jonka suomentaminen olisi palvelus ammattimaisemmalle järjestösektorin kehittämiselle Suomessa.
How to get volunteers work for you
Jana Berkhan
Opinnäytetyö, jossa perusasiat rekrytoinnista, tehtävien suunnittelusta, vapaaehtoisten arviointihaastatteluista, seurannasta ja arvioinnista.
Kulttuuria vapaaehtoistyönä
Juha Iso-Aho, Esko Juhola (toim)
Kulttuuritapahtumien järjestäjille, mutta myös muille hyviä peruskäytäntöjä vapaaehtoisten johtamiseen. Opettele nimet, kahvia ja teetä on hyvä olla aina tarjolla ja kerro, ettei ole yhtä oikeaa tapaa vaan lopputulos ratkaisee. Ja muutakin: Mikä sai vapaaehtoiset osallistumaan keskiaikamarkkinoille ja eroaako se vaikkapa järjestötoiminnasta?
0 kommenttia:
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.